Wil je weddingplanner worden? De vraag naar weddingplanners neemt onmiskenbaar toe in Nederland en België. Maar hoe word je weddingplanner? Er is nog geen specifieke weddingplannerschool, maar hier lees je meer over de opleidingen en cursussen voor weddingplanner die je kan volgen. Ook beschrijven we de toelatingseisen en salarissen waar je rekening mee moet houden en tips om stages en vacatures te vinden.

Sinds Jennifer Lopez’ film ‘The Wedding Planner’ uit 2001 is de bekendheid en de populariteit van het beroep van weddingplanner – ook wel huwelijksplanner of bruiloftsplanner genaamd – een stuk groter. Wellicht zo groot dat er intussen meer aanbod van weddingplanners is, dan behoefte van bruidsparen voor het organiseren van bruiloften. Ondanks de glitter & glamour betekent weddingplanner worden dan ook in de eerste plaats hard werken!

Mag ik mijzelf zomaar weddingplanner noemen?

Het antwoord is ‘ja’. De titel weddingplanner is – in tegenstelling tot notaris, advocaat en accountant – geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich weddingplanner mag noemen, zonder restricties of aanvullende voorwaarden, net zoals iedereen zich econoom, makelaar, social media expert of filosoof mag noemen. Je doet een opleiding dus niet om de titel te mogen dragen en je hebt geen enkel diploma nodig om jezelf wedding planner te mogen noemen. De opleiding kan wel helpen om veel te leren in korte tijd en vertrouwen en geloofwaardigheid uit te stralen naar toekomstige bruidsparen.

Om weddingplanner te worden hoef je dus niets meer te doen dan jezelf weddingplanner noemen en het van de daken schreeuwen (hoewel een website geen overbodige luxe is)! Daarmee ben je natuurlijk niet automatisch een goede weddingplanner en om dat te worden, kan een opleiding nuttig zijn. Een weddingplanner heeft immers veel taken en verantwoordelijkheden!

Wat moet een weddingplanner kunnen?

Een weddingplanner moet over een groot aantal verschillende vaardigheden beschikken om een bruiloft succesvol, op tijd en binnen budget te organiseren en de leveranciers te vriend te houden, zodat ze ook bij een volgende bruiloft weer willen samenwerken. Wedding planners zijn/hebben onder andere:

 • Zakelijk & ondernemend > de meeste weddingplanners zijn ondernemer en hebben hun eigen bedrijf. Je moet jezelf verkopen en bruidsparen overtuigen waarom een weddingplanner een goed idee is.
 • Organisatiekracht > coördinatie en planning van gasten, leveranciers, budget en deadlines.
 • Afspraken maken > goede deals sluiten met leveranciers voor jouw bruidsparen.
 • Communicatief sterk > bruiloften organiseren is duidelijke afspraken maken en veel luisteren. Bruidsparen stellen weddingplanners veel vragen!
 • Creatief > alles weten van de laatste bruiloftsmode, trends en verschillende stijlen.
 • Doorzettingsvermogen > je moet jezelf verkopen en er zijn meer (jongens en) meiden die weddingplanner zijn / willen worden!
 • Passie > zonder passie ga je het niet redden, je moet dol zijn op bruiloften én mensen!

Toelatingseisen opleiding weddingplanner

Voor de meeste opleidingen en cursussen tot weddingplanner is geen specifieke vooropleiding nodig. Ze zijn dus zowel voor mensen op of onder MBO en HBO niveau toegankelijk, maar ook voor mensen die geen enkele opleiding hebben, behalve wellicht de middelbare school.

De LOI cursus verderop in dit artikel geeft aan dat algemene ontwikkeling op HAVO / MBO niveau wel handig is, om goed de stof te kunnen opnemen en die tip geldt waarschijnlijk ook voor de andere cursussen. Uitzondering is de bachelor eventmanagement van TIO (zie hieronder), waarvoor je wel over HAVO-, VWO- of MBO4 diploma moet beschikken.

Salaris weddingplanner

Wat is het salaris van een weddingplanner? Omdat de meeste weddingplanners zelfstandige ondernemers zijn, is er weinig informatie over beschikbaar. We kijken daarom naar een gemiddelde weddingplanner die als ZZP’er werkt.

Stel dat een wedding planner 35 bruiloften per jaar doet (in het hoogseizoen minstens 1 per week en in het laagseizoen minder dan 1 per week) en voor elke bruiloft €1,500 ontvangt. Lees hier meer over wat een weddingplanner kost voor een bruidspaar. Soms zal dat meer zijn omdat de weddingplanner alles organiseert en soms zal het minder zijn omdat de wedding planner enkel het ceremoniemeesterschap op de trouwdag zelf doet, of enkel coaching en advies aan het bruidspaar geeft. Met 35 bruiloften die gemiddeld €1,500 kosten, verdient de wedding planner dan €52,500.

Maar bedenk dat dit je omzet is en niet je salaris! Je maakt ook nog allerlei kosten die je van de omzet moet aftrekken om tot je salaris te komen. Op zijn minst maak je kosten voor een laptop, telefoon, website, reiskosten, administratie, bedrijf opzetten, marketing (beurzen, magazines, websites), acquisitie van klanten en mogelijk ook werkruimte. Vergeet ook de BTW van 21% niet! Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige (beginnende) huwelijksplanner of bruiloftsplanner een andere baan er naast hebben om rond te kunnen komen. Zeker in de opstartfase als je een netwerk opbouwt en bruidsparen probeert te vinden, kan het even duren voordat je een redelijke omzet behaalt.

Het is dus goed mogelijk dat je aan het eind van de rit een modaal salaris overhoudt en daar wellicht meer dan 40 uur per week voor werkt. Naast de uren die je werkt aan het organiseren van je bruiloften, moet je ook uren besteden aan je administratie, website, nieuwe klanten vinden en mee afspreken, scholing & training, etc. Daar staat wel tegenover dat je ondernemer bent en dus flexibel bent op het gebied van waar en wanneer je werkt. Harder werken betekent ook meer geld verdienen.

Een weddingplanner is vooral druk in de lente – het organiseren van de bruiloft – en de zomer – de grote dag zelf. Herfst en winter worden besteed aan het onderhouden van een netwerk en vinden van nieuw klanten voor het volgende trouwseizoen.

Stage weddingplanner

Het is slim om eerst een stage te doen bij een bestaande weddingplanner. In de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht heb je de meeste kans. Maar als je over de landsgrenzen heen kijkt, zie je soms stages op exotische locaties, zoals Curacao en Bali! Met een weddingplanner stage krijg je een beetje gevoel of je het in de praktijk ook leuk vindt en wat er allemaal bij komt kijken. Een stage bij een weddingplanner is daarnaast een goed begin van het opbouwen van je eigen netwerk!

Om een stage als weddingplanner te vinden, kan soms je opleiding helpen, zoals de OWPN en TIO (zie hieronder voor meer informatie). Je kan ook je zoektocht uitbreiden door een stage te zoeken bij evenementenbureaus.

Weddingplanner vacature

Wellicht ben je op zoek naar een vacature als wedding planner? Ook hier heb je de meeste kans in de grote steden, zoals Amsterdam. Vacatures voor weddingplanners zijn zeldzaam omdat de meeste weddingplanners voor zichzelf beginnen en hun eigen bedrijf starten. Maar sommige weddingplanners hebben meer klanten dan ze in hun eentje kunnen helpen en nemen een stagiair of wedding planner in dienst. Daarnaast kunnen grotere evenementenbureaus of event planners die ook bruiloften organiseren wellicht een vacature voor je hebben. Wie weet organiseer je straks niet alleen bruiloften, maar ook jubilea en bedrijfsfeesten!

Opleiding tot weddingplanner

Hieronder hebben we alle cursussen op opleidingen tot weddingplanner die we konden vinden op een rijtje gezet. Hoewel de opleidingen ‘erkend’ zijn en je een diploma krijgt is het zinvol om altijd na te vragen aan oud-studenten hoe zij de cursus hebben ervaren. Ook kan je reeds gevestigde weddingplanners vragen hoe zij hun opleiding vorm hebben gegeven en of zij de toegevoegde waarde van een cursus of opleiding tot wedding planner zien.

Opleiding Wedding Planners Nederland (OWPN) in Nieuwegein

Het Wedding Planner Institute uit Nieuwegein is een organisatie die naast de Beroepsorganisatie Wedding Planners Nederland (BWPN) ook een eigen vakopleiding tot professioneel weddingplanner aanbiedt sinds 2005. In 2016 worden 5 verschillende opleidingen voor weddingplanner aangeboden:

 • Groepvakopleiding (€2,199)
 • Kick-Starter Weddingplanner(€899)
 • All-Round professional weddingplanner (€6,449)
 • Individuele vakopleiding (€2,599)
 • Summercourse (€2,850)

De opleidingen bestaan uit een combinatie van thuisstudie en begeleiding, waardoor je niet hoeft te wachten tot het begin van het schooljaar, maar op elk gewenst moment kan beginnen en in je eigen tempo kan studeren voor weddingplanner.

TIO, hotel en event management opleiding in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Bij TIO, de university of applied sciences kan je voor een uitgebreidere opleiding van 3 jaar kiezen in hotel en eventmanagement. Dit is een erkende HBO Bachelor opleiding, waarmee je onder andere voor het beroep van wedding planner wordt klaargestoomd. De opleiding bestaat voor 60% uit de praktijk. In Amsterdam en Utrecht kan je de opleiding in het Engels volgen, op alle andere vestigingen – Rotterdam, Hengelo en Eindhoven – in het Nederlands.

Dit is geen cursus of masterclass, maar een serieuze, meerjarige opleiding en dus zijn er hier wel toelatingseisen, namelijk een Havo-, vwo-, mbo4-, CBM-, CTM-, HMA- of SRH-diploma. De Bachelor start elke januari en september. Dit is een fulltime opleiding en het collegegeld is er dan ook naar. Het is namelijk een particuliere opleiding en dus niet door belastinggeld gesubsidieerd: je betaald €16,500 collegegeld per jaar.

LOI cursus Professioneel weddingplanner

Tijdens deze cursus van de LOI leer je over twee zaken:

 • Het organiseren van bruiloften
 • Het starten van je eigen bedrijf

Het organiseren van bruiloften is opgedeeld in verschillende modules:

 1. De weddingplanner
 2. Het huwelijk
 3. De bruiloft
 4. Etiquette en tradities

Zo leer je niet alleen over organiseren van een bruiloft, inclusief begroting en draaiboek, maar ook over alle regelgeving omtrent trouwen en de verschillende invullingen van religieuze huwelijken.

Je kan elke werkdag op 16 verschillende locaties het examen doen. Het examen kost €110. Nadat je geslaagd bent krijg je het LOI Diploma Professioneel Weddingplanner. Je doet de LOI studie als thuisstudie, maar je krijgt wel begeleiding en moet opdrachten insturen. De studie duurt 12 maanden en kost ongeveer 8 uur per week. Het lesgeld bedraagt 12 x €75, dus €900 in totaal.

NHA cursus Wedding Planner

Bij de NHA krijg je fikse kortingen op hun cursussen. In plaats van €999 betaal je maar €319! Je krijgt niet alleen via internet begeleiding, waar je tot 6 jaar na aanvang van de studie gebruik van kan maken. Je krijgt namelijk ook een ondernemerscoach die je helpt met het opzetten van je eigen bedrijf. Met een normaal studietempo duurt de cursus ongeveer 9 maanden. Als je al het huiswerk ter correctie hebt ingestuurd naar de NHA en daar minimaal een 5,5 voor hebt gekregen, kan je tevens een diploma krijgen.

Hogere vakopleiding Wedding Planner

Bij Event&Media Education kan je in 20 lessen een opleiding tot huwelijksplanner volgen. Je moet de 20 lessen binnen een jaar hebben gevolgd. Aan de e cursisten die het opleidingstraject hebben afgerond wordt een Certificaat van deelname aan de “Hogere vakopleiding Wedding Planner” meegegeven. De opleiding is inclusief materiaal en wordt volledig online gegeven. De cursus kost €445.

Weddingplanner opleiding België

Ook voor weddingplanners in België zijn er genoeg opleidingsmogelijkheden in België te vinden. Wij hebben dan ook voor onze Belgische lezers een aantal opleidingsmogelijkheden voor huwelijksplanner of bruiloftsplanner in België op een rijtje gezet.

Weddingplanner opleiding in Gent, Antwerpen en Hasselt

Het Centrum voor Avondonderwijs, biedt een cursus van 5 weken aan voor €384 euro. Je krijgt dan een erkend diploma, persoonlijke begeleiding van docenten met ervaring en praktijkgericht onderwijs. De opleiding bestaat naast cursusmateriaal uit 5 lessen van 3 uur elk, waar de nadruk op de praktijk ligt. Tijdens de laatste les doe je een theoretisch multiple choice examen. Daarnaast krijg je 10% boekingskorting als je minimaal 3 maanden voor aanvang boekt en kan je deze cursus volgen in Gent, Antwerpen en Hasselt.

Cursus Weddingplanner Syntra Antwerpen en Vlaams-Brabant

Ook Syntra in Antwerpen en Vlaams-Brabant biedt een cursus weddingplannen aan. Ook voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden, behalve de minimumleeftijd van 18 jaar. Het programma bestaat uit:

 • Basis (23 lessen)
 • Huwelijken (5 lessen)
 • Sociale vaardigheden (5 lessen)
 • Management (4 lessen)
 • Tentamen (1 les)
 • Eindproef: verdediging eindwerk voor een jury (1 les)

NTI Vakopleiding Weddingplanner

Ook bij het NTI kan je leren bruiloften organiseren. De opleiding is gecreëerd in samenwerking met Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje, dé specialist in het vakgebied van wedding plannen. Onderdeel van de studie zijn ook twee praktijkdagen waarin je de geleerde theorie direct in de praktijk brengt. De studie duurt 10 maanden en kost je ongeveer 6 uur per week. Je betaalt €180 euro per maand (€1,800 in totaal), maar krijgt 50% korting als je in 1x alles betaald (€900). Daarnaast staat het ondernemerschap centraal in deze opleiding, wat absoluut een must is als je daadwerkelijk wilt slagen en je bedrijf tot een succes wilt maken.

Cursus weddingplanner bij Laudius

Bij Laudius kan je ook een cursus tot weddingplanner volgen. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Jouw leven als Wedding Planner
 • Historie, achtergronden en trends
 • Het plannen van een huwelijk
 • De ceremonie
 • Receptie en feest
 • Catering
 • Fotografie
 • Muziek en entertainment
 • Locatie en vervoer
 • Kleding en etiquette
 • De huwelijksdag
 • Het organiseren van de dagelijkse gang van zaken
 • Marketing: adverteren, internet, bruidsshows, netwerken etc.
 • Het schrijven van een ondernemingsplan

Je kan de cursus op elk moment starten en kost met een gemiddeld leertempo ongeveer 9 maanden. Er is geen vooropleiding voor vereist.  Je betaalt €99,90 voor het examen. Het examen is een openboek examen dat je thuis maakt. Voor €28,50 ontvang je een getuigschrift thuis, indien je alle opdrachten en het examen met minimaal een 5.5 hebt afgerond. De papieren cursus kost €179 en de digitale cursus kost €149. Beide lesmethoden zijn met hulp van een docent.

Wedding Planner tips op YouTube

Ten slotte kan je natuurlijk ook naar het grootste opleidingsinstituut ter wereld voor tips: Youtube. Hoewel je hiervoor wel Engels moet kunnen zijn er goede video’s van weddingplanners te vinden, die je helpen met hun praktische tips, en trends van over de hele wereld, zoals de WeddingPlannerAcademy.

WhatsApp WhatsApp Irene!