Toen ik aankwam bij de locatie wist ik direct dat het allemaal klopte. De puzzelstukjes vielen in elkaar.

Handfasting

Ruime tijd ervoor had ik kennisgemaakt met dit leuke bruidspaar. De bruid een lekkere stuiterbal en de bruidegom wat meer behouden. Leuk voor de balans nietwaar? Heerlijke gesprekken volgden en alle wensen voor de ceremonie werden op tafel gelegd. Handfasting voordat het Jawoord gevraagd werd, dat was wat ze wilden. Roots van de bruid versterkte dit nog eens extra.

Handfasting is een oud-Keltische manier om te trouwen door twee mensen letterlijk aan elkaar te knopen. Het kan als losse ceremonie maar zeker ook als onderdeel van het huwelijk.

handfasting-trouwceremonie

Voorbereiding handfasting

Leuk om te ervaren hoe de bruid in die maanden vooraf bezig was met de invulling. Welke touwen, koorden en eventueel attributen van dierbaren die verwerkt moesten gaan worden tijdens het ‘grote knoopmoment’. Een week vooraf zou ik nog even langsgaan om DE knoop te oefenen. Alle benodigdheden zouden klaar zijn, dus een generale kon worden gedaan. Aangekomen kreeg ik eerst weer een lekkere koffie en een heleboel verhalen van de laatste voorbereiding. Alleen… de touwen en koorden had de bruid nog even niet op orde… We oefenden en oefenden en lachten vooral. Wat zegt men altijd over een generale die niet lukt? Juist!

handfasting-trouwceremonie

Trouwceremonie mét handfasting

Eind oktober, tweeëntwintig graden, het kasteel lag er sprookjesachtig bij in deze zwoele herfst. En wat was ik benieuwd naar hun grote moment. Drie linten, daar was de knoop op gebaseerd. Eén kant kwam van de ouders van de bruid (een reep stof van de bruidskurk van moederlief). Als tweede lint de trouwstropdas van de vader van de bruidegom. En het lint dat de boel compleet moest maken was schitterend kant speciaal gekocht. Dus symboliseerde het kersverse paar.

Mooie stukjes werden er bij verteld door de ouders waardoor het een super persoonlijke handfastingsceremonie werd. De vastgebonden handen? Ja, dat lukte wel. Vastgebonden lazen ze elkaar hun gelofte voor. Vastgebonden vroeg ik ze om het Jawoord en toen dat allemaal voor elkaar was..trok het bruidspaar langzaam de linten los en ontstond er een prachtige infinity knoop. Een knoop zonder eind en zonder tijd. De gasten waren laaiend enthousiast! En maar goed dat die handen toch weer los waren, want er stond me toch een lekker taart en bubbels te wachten…

Gastblog geschreven door Ivonne de Natris

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

Trouwambtenaar Ivonne de Natris

Gaat u trouwen en bent u benieuwd naar een persoonlijke huwelijksceremonie op elke  gewenste locatie?

WhatsApp WhatsApp Irene!