Vorig jaar augustus was het eindelijk zover. Op voor een trouwweekend naar het Zwarte Woud. De zoon van goede vrienden van ons had de wens om daar het jawoord te geven aan zijn partner en mij gevraagd dit ceremonieel te verzorgen. Trouwen in Duitsland dus. Een hele grote eer natuurlijk. Leuk feitje; mijn man had de foto’s destijds gemaakt van die goede vrienden – en je ziet het al aankomen – of hij ook de foto’s wilde maken van deze bruiloft, bijna veertig jaar na dato.

Sprookjesbruiloft in Duitsland

Gesteven en gestreken daalde we dus samen af naar Allerheiligen, waar net zoals in Nederland ook een hittegolf zou zijn dat weekend. Vrijdagavond kennismaken met het gezelschap. Een welkomstborrel in de ruïne, waar de volgende dag de ceremonie zou plaatsvinden. Als we in een sprookje zouden leven, was dit het sprookje van duizend en één nacht. De zon ging onder en de opgehangen verlichting door geweldig bruidspersoneel was zo romantisch. We maakten het niet te laat.

De volgende dag gezamenlijk ontbijten en een wandeling naar de bekende watervallen. Gelukkig was de ceremonie in de vroege avond, zodat ik kon bijkomen van de wandeling en de hitte! De hele middag heb ik me voorbereid op de toespraak. Deze was in het Engels met alleen de essentiële delen voor het bruidspaar in het Nederlands. De ruïne was prachtig gestyled met bloemen, maar al schitterend van zichzelf, dus niet te veel poespas.

Trouwen-in-Duitsland

De trouwceremonie

Een welkom heb ik gegeven in 5 verschillende talen. Wat dan ook altijd zeer gewaardeerd wordt door de gasten. Geloftes kun je als je Nederlander bent alleen met heel je hart in het Nederlands uitspreken. Het jawoord wil je als je Nederlander bent vaak alleen in het Nederlands gevraagd worden. En oh, wat hebben we genoten met elkaar. Die schaterlach en ook die tranen, alles passeerde de revue. Prachtige vows voor elkaar. Muziek, een gedicht en een speech door getuigen en vrienden.

Trouwen-in-Duitsland

Op Multicolour van Son Mieux wandelde het gezelschap de ruïne uit voor de groepsfoto. Wow wat een akoestiek zeg! Natuurlijk was mijn emotie iets anders dan normaal. Ik kende namelijk behoorlijk wat gasten en dat maakte het ook voor mij een stuk persoonlijker. Een heerlijk diner in de buitenlucht om vervolgens de hele avond te dansen op de muziek van een Duitse DJ, die door ons af en toe wel wat Nederlandse hits toegespeeld kreeg. Op zondagochtend werd iedereen voldaan wakker en hadden we nog een laatste ontbijt met elkaar voordat iedereen weer langzaam zijn eigen weg zocht.

Trouwen in Duitsland

Trouwen in Nederland is natuurlijk geweldig, maar als jullie nu toch de wens hebben om dat in het buitenland te doen, overweeg dan zeker deze schitterende, mysterieuze, sprookjesachtige plek in het Zwarte Woud. Op het terrein zelf staan twee gebouwen waar al veel gasten kunnen verblijven en in de omliggende dorpjes bevinden zich prima hotels en B&B’s.

Trouwen-in-Duitsland

Ceremonieel huwelijk in Duitsland

Tip: neem voor dit ceremoniële huwelijk, dus jullie persoonlijke verhaal, wel een zelfstandig trouwambtenaar/ceremoniespreker mee!

Gastblog geschreven door Ivonne de Natris

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

Trouwambtenaar Ivonne de Natris

Gaat u trouwen en bent u benieuwd naar een persoonlijke huwelijksceremonie op elke gewenste locatie?

WhatsApp WhatsApp Irene!