Iedere Nederlander boven de 18 jaar heeft het recht om te stemmen. Toen ik net uit het stemhokje kwam bedacht ik me wat een voorrecht dit toch eigenlijk iedere keer weer is.

Vanavond laat zullen we de uitslagen van deze verkiezingen via alle soorten media onze huiskamers ingeworpen krijgen. Morgen gaat het pas echt beginnen. Eindeloos overleggen, samenwerking zoeken, compromissen sluiten, een nieuw kabinet zal worden gevormd. De afgelopen weken volgde ik veel debatten. Sommigen te soft en bij een aantal debatten ontstond er licht vuurwerk. Mooi om te zien dat we ook dat recht hebben. Het recht op vrijheid van meningsuiting.

We leven met elkaar al een jaar in een bijzondere wereld en dan druk ik me nog zacht uit. Maar dat we ons leven grotendeels weer zullen gaan oppakken zoals hiervoor, is ook geen verkeerd idee. We snakken allemaal weer naar die vrijheid, de spontane dingen die het leven zo leuk maken. Het terras op, gewoon een winkel binnenlopen, eten met vrienden, een voorzichtig feestje en niet te vergeten elkaar weer die knuffel geven. Wat zijn we hier aan toe.

Dit brengt me direct bij het onderwerp waar ik als trouwambtenaar dit afgelopen jaar wel veel mee ben geconfronteerd. Door alle maatregelen besloten en besluiten nog steeds veel bruidsparen hun huwelijk uit te stellen naar een tijd dat alles weer kan. Toch heb ik ook samen met meer bruidsparen dan ik had durven dromen prachtige, intieme maar kleine ceremonies beleefd. Veel meer interactie met het kleine gezelschap. Mogelijkheden werden gezocht om toch dierbare familie of vrienden het huwelijk mee laten beleven via de mobiel of de Ipad. Deze ervaring neem ik zeker mee naar de toekomst. Een toekomst..en dat is eerder dan we denken, waarin gelukkig alweer vele enthousiaste en lieve bruidsparen HUN grote dag aan het plannen zijn.

Een aantal weken geleden werd ik benaderd door de dochter van lief bejaard paar. En aan het eind van de middag op deze bijzondere verkiezingsdag ga ik op kennismakingsgesprek in het verzorgingshuis. Al 49 jaar veel lief en veel leed. Kinderen en kleinkinderen. Nooit de gelegenheid gehad om te trouwen. Aan mij de grote eer, een voorrecht om die wens over een maand te mogen vervullen.

Ivonne de Natris
Lief Bruidspaar

Gastblog geschreven door Ivonne de Natris

Meer over trouwambtenaar Ivonne de Natris

WhatsApp WhatsApp Irene!