Gastblog geschreven door Naomi van Donk

Jaaaa je bent eindelijk ten huwelijk gevraagd! Het grote plannen voor jullie mooiste dag kan beginnen en je wilt niets liever dan letterlijk in het huwelijksbootje stappen. Want wat is er nu mooier dan trouwen met de liefde van je leven op het water? 

Waar komt de term huwelijksbootje vandaan?

Voordat jullie in het huwelijksbootje stappen is natuurlijk de vraag waar deze term vandaan komt? Daar zijn verschillende verklaringen voor:

Vroeger was het zo dat bruidsparen naar Oud Hollands gebruik in een versierde boot naar de kerk varen om daar hun huwelijk in te zegenen. Dus letterlijk in het huwelijksbootje stappen. 

Anderzijds is de verklaring dat het huwelijk, en daarmee het gehuwde leven samen, werd vergeleken met de vaart van een schip. Samen kan je genieten van rustig kabbelend water maar zijn er ook stormen te door staan.

Trouwen op het water

Tot zover de term en nu de praktijk. Trouwen op het water kent heeft  vele mogelijkheden. Wat dacht je aan boord van een prachtig jacht? Of feesten tot in de late uurtjes op een partyschip? Of jullie toastmoment met de familie op een rondvaartboot? 

Trouwen op een schip zorgt vaak voor een hele intieme setting omdat jullie echt samen met jullie gasten aan boord zijn. Daarnaast geeft het water een rustgevende en ontspannende werking en is het uitzicht elke keer anders. 

Tips voor een echt huwelijksbootje

Als jullie gaan trouwen op het water zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden;

Om wettelijk aan boord te kunnen trouwen moet het schip een officiële trouwlocatie zijn. 

Is het schip geen officiële trouwlocatie dan kan dit eventueel wel worden geregeld als de desbetreffende gemeente daar toestemming voor geeft.  

In sommige gemeentes kan je trouwen terwijl jullie aan het varen zijn. Dat is per gemeente verschillend. Meestal wordt er getrouwd terwijl het schip nog aan de kant ligt om daarna het ruime sop te kiezen. De trouwambtenaar gaat dan van boord en eventueel de gasten die alleen bij de ceremonie aanwezig zijn kunnen dan ook van boord. 

Trouwen terwijl je vaart

Willen jullie graag trouwen terwijl het schip vaart zonder allerlei papierwerk. Kies dan voor een ceremonieel huwelijk. Jullie zijn dan op een eerder moment (meestal gratis) voor de wet getrouwd en aan boord doen jullie het nog eens goed over met al jullie dierbaren. Ceremonieel trouwen kan er net zo uitzien als wettelijk trouwen dus jullie gasten zullen niet weten dat jullie al op een eerder moment voor de wet zijn getrouwd. 

Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en de ervaring onvergetelijk. Ik stap graag met jullie in het huwelijksbootje. Voor meer info kijk op mijn website en hier om jullie nautische dag tot in de puntjes te laten regelen. 

Liefs Naomi
Met Liefde Verbinden.

Meer over trouwambtenaar Naomi van Donk

WhatsApp WhatsApp Irene!