Gastblog geschreven door Manon Snoeker

Door de jaren heen heb ik veel anekdotes verzameld over dingen die misgingen op trouwdagen, soms grondig mis. Het klinkt wat ongeloofwaardig maar de bruidsparen die op de trouwdag een aanrijding krijgen zijn niet op één hand te tellen. 

Botsing trouwstoet

Zo herinner ik mij het bruidspaar dat aangereden werd en daardoor te laat kwam, maar ook een bruidspaar dat met de hele trouwstoet in een kop staart botsing terecht kwam. De héle trouwstoet! Dan moet het feest nog beginnen.

Bruidspaar heeft ongeluk

Op een mooie, zonnige dag enkele jaren geleden, kwam ik aan op Het Raadhuis waar ik werd opgewacht door de bode. Die wist mij te vertellen, dat het bruidspaar had gebeld, zij hadden een ongeluk gekregen en waren linea recta naar het ziekenhuis gegaan. Onduidelijk was op dat moment of zij nog wel in staat zouden zijn zich deze dag bij ons te melden voor hun huwelijksvoltrekking.

Gaat het bruidspaar nog trouwen vandaag?

Ik nam direct contact op maar zowel bruid, bruidegom als ceremoniemeester beantwoordde de telefoon niet. Ik ging naar burgerzaken om de mogelijkheden te overleggen. Mijn bruidspaar was het enige bruidspaar die dag, de bode en ik waren bereid te wachten al werd het avond. Maar wat als het die donderdag niet lukte? Ik wist dat het bruidspaar op zaterdag een feest gaf voor familie en vrienden en ik overlegde met burgerzaken de mogelijkheid om de huwelijksvoltrekking indien gewenst, te verplaatsen naar zaterdag. Wat mij betreft was het ook mogelijk wel deze donderdag het ja woord te vragen maar het sober te houden, ik zou hen dan graag het plezier doen om de toespraak op zaterdag bij hen te komen houden.

Huwelijksvoltrekking onder het bloed

Net op het moment dat ik besloot te vertrekken naar het ziekenhuis om bruidspaar gerust te stellen, werd de bode gebeld en bleek het bruidspaar onderweg te zijn. Wat bleek om de neus, en onder het bloed meldden zij zich om hun huwelijk te laten voltrekken. 

Wij hebben eerst rustig met elkaar gepraat, zo konden zij hun verhaal kwijt. Daarna hebben we de andere opties besproken. Zij wilden graag de huwelijksvoltrekking zoals gepland laten doorgaan. Met een glaasje water en een zakdoek om het bloeden te stelpen namen zij hun plaatsen op de trouwzetels in.

Andere trouwceremonie maar tóch heel mooi

Het werd een mooie ceremonie maar natuurlijk anders dan het bruidspaar zich had voorgesteld. Onze betrokkenheid en ons medeleven werd zeer gewaardeerd, dat bleek wel uit de lieve mail die een paar dagen later in mijn postvak binnenkwam.

Betrokkenheid bij het bruidspaar

Betrokkenheid bij het bruidspaar gaat zoveel verder dan het schrijven van een mooie toespraak. Het gaat over werkelijke interesse in de mens, over je inleven in hun situatie en aanvoelen wat belangrijk voor hen is. Het gaat over meedenken en suggesties doen, zaken aandragen die zij zelf niet bedacht hadden. Dit gaat over meer willen doen dan van je verwacht wordt, puur omdat het belangrijk voor je is dat het bruidspaar een onvergetelijke dag heeft.

Meer over trouwambtenaar Manon

WhatsApp WhatsApp Irene!