Een van de manieren om jullie trouwdag nóg mooier te maken, is door tijdens de ceremonie jullie eigen trouwgeloften uit te spreken. Sommige bruidsparen beginnen spontaan te glunderen als ik hierover begin. Ze staan te popelen om elkaar in het bijzijn van hun dierbaren te vertellen waarom ze zoveel van elkaar houden. Maar lang niet iedereen is zo enthousiast over de gelofte schrijven. De meeste bruidsparen krijgen het Spaans benauwd als ik dit onderwerp ter sprake breng. Want wat moet je dan zeggen? Hoe zet je dat op papier? Deze tips helpen je bij het schrijven van jouw gelofte.

Tip 1: Geloften schrijven: stem jullie geloften NIET op elkaar af

Veel mensen denken dat de geloften van een bruid en een bruidegom op elkaar afgestemd moeten zijn. Ze denken dat ze bijvoorbeeld allebei dezelfde lengte moeten hebben, of op dezelfde manier moeten zijn opgebouwd. Want wat als het verhaal van de ander veel mooier, uitgebreider of specialer is? Wat mij betreft maakt dat helemaal niets uit. Sterker nog: deze overtuiging zorgt alleen maar voor nog meer stress. Focus je daarom op het schrijven van je eigen gelofte en doe wat bij jou past. Bij een van de huwelijken die ik sloot mondde dat uit in een theaterwaardige voorstelling van de bruid en tien lieve zinnen van de bruidegom. Het maakte allebei net zoveel indruk, omdat het precies was wie zij zijn.

Tip 2: Maak jullie geloften concreet met voorbeelden

Een gelofte maakt meer indruk als je er concrete voorbeelden in verwerkt. Een paar voorbeelden:

Niet: ‘Je bent altijd zo lief voor me’
Wel: ‘Ik vind het zo lief dat je elke zondagochtend croissantjes voor me maakt’

Niet: ‘Je hebt zoveel humor’
Wel: ‘Ik moet altijd zo hard lachen als je Bekende Nederlanders nadoet’

Niet: ‘Je bent een echte gentleman’
Wel: ‘Ik vind het zo fijn dat je na al die jaren nog steeds de deur voor me openhoudt’

Niet: ‘Je bent er ook op moeilijke momenten voor me’
Wel: ‘Toen mijn tante plotseling overleed heb je me dagenlang getroost.’

Tip 3: Neem de tijd om je trouwgelofte te schrijven

Ik wil de druk niet opvoeren, maar je hebt maar één kans om je geliefde in het bijzijn van al jullie familie en vrienden te vertellen wat hij of zij voor je betekent en wat je belooft voor de toekomst. Neem daarom de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen. Duik in oude foto’s om herinneringen op te halen en denk na over de momenten samen die het meest indruk op je maken. Vergeet daarbij de kleine dingen niet, want die zijn vaak het mooist. Elke week een lief briefje op tafel, elke avond voor het slapengaan zeggen dat je van elkaar houdt, de ander z’n lievelingschocola meenemen bij de boodschappen, etc.

Bedenk ook wat het huwelijk voor jou betekent en wat je de ander met jouw ja-woord belooft. Vind je het lastig om dat te benoemen? Pak pen en papier, zet je wekker op tien minuten, begin te schrijven en stop niet, ook als het onzin is wat je op papier zet. Wedden dat je na die tien minuten genoeg aanknopingspunten hebt genoteerd om je eigen gelofte te schrijven?

Tip 4: Laat je helpen door je ceremoniespreker

Willen jullie wel zelf geloften schrijven maar vinden jullie het moeilijk? Met een zelfstandig ceremoniespreker is hulp dichtbij! Ik geef jullie graag persoonlijke tips om jullie eigen geloften op papier te zetten. Heb je een eerste versie geschreven? Dan lees ik graag mee, zodat we ‘m samen nóg mooier kunnen maken en jij jouw gelofte tijdens de ceremonie vol vertrouwen met de ander deelt. Een bijkomend voordeel is dat ik ook de tekst van de rest van de ceremonie ken. Ik voorkom dat er twee keer hetzelfde wordt gezegd en zorg ervoor dat alle teksten naadloos op elkaar aansluiten.

Gastblog geschreven door Sanne Portman

Meer over trouwambtenaar Sanne

WhatsApp WhatsApp Irene!