Jullie gaan trouwen in 2023 of 2024… gefeliciteerd! De meeste bruidsparen weten precies hoe de dag eruit moet zien. De een wil met z’n rubberlaarzen in de modder, de ander droomt van een chique kasteel en de derde ‘doet maar gewoon, want dat is al gek genoeg’. Waar je ook voor kiest, de trouwceremonie staat in elk draaiboek. Want zonder ja-woord geen bruiloft. Met deze tips zorg je ervoor dat dit geen verplicht nummer wordt, maar een moment dat zoveel indruk maakt dat jullie en jullie dierbaren er jaren later nog met een dikke glimlach en vol liefde aan terugdenken.

Tip 1: Trouwen in 2023 of 2024 – Dé ceremonie bestaat niet

Elke bruidspaar is anders en elke ceremonie is dat dus ook. Natuurlijk klinkt er altijd ‘Wat is daarop uw antwoord?’, maar los van deze vraag is heel veel mogelijk. Denk daarom goed na over wat bij jullie past en verwerk jullie wensen in de trouwceremonie. Misschien zingen de kinderen jullie liedje? Ligt de hond naast de sluier van de bruid? Geven jullie elkaar een armbandje in plaats van ringen? Het kan allemaal.

Wil je helemaal de vrije hand? Denk dan na over een ceremonieel huwelijk als je gaat trouwen in 2023 of 2024. Door eerder al officieel voor de wet in het huwelijk te treden (bijvoorbeeld gratis op maandagochtend), kun je op de trouwdag zelf helemaal losgaan.

Tip 2: Maestro… muziek!

Ik word nergens zo blij van als van teksten die je raken. Of nou ja… tekst in combinatie met muziek is misschien nóg beter. Een lied heeft namelijk vaak een diepere betekenis en je proeft, ruikt en voelt de bijbehorende herinneringen weer. Overweeg daarom (live) muziek tijdens de trouwceremonie. Mooie bijkomstigheid: het nummer is vanaf dat moment onlosmakelijk met jullie liefde verbonden. Telkens als iemand die bij jullie bruiloft aanwezig was het nummer hoort, is hij of zij in gedachten weer bij dit moment.

Goede momenten voor muziek tijdens een trouwceremonie:

  • Bij binnenkomst van de bruid
  • Net voor het ja-woord
  • Bij het ondertekenen van de akte
  • Als jullie als officieel getrouwd stel de zaal uitlopen

Tip 3: Vier de liefde samen

Jullie trouwceremonie draait – uiteraard – om jullie. Maar dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor anderen. Sterker nog: het wordt alleen maar specialer als dierbaren bij de ceremonie worden betrokken. Dat kan natuurlijk door een vader die de bruid weggeeft of kinderen die de ringen brengen, maar ook in jullie liefdesverhaal kunnen de gasten een belangrijke rol spelen. Als ceremoniespreker vraag ik familieleden en vrienden tijdens de ceremonie graag naar anekdotes en herinneringen, zodat de ceremonie een interactief en persoonlijk geheel wordt. Samen vieren we jullie liefde!

Tip 4: Spreek je eigen gelofte uit

Ik hoop niet dat jullie het bij alleen het lezen van deze tip al Spaans benauwd krijgen (geloof me, jullie zijn niet de enige), want ik zeg het toch: spreek je eigen gelofte uit. Het is zo bijzonder om in het bijzijn van je dierbaren tegen je aanstaande te zeggen wat hij of zij voor jou betekent. Wat mij betreft laat je daarbij los dat jullie geloftes op elkaar moeten zijn afgestemd of dezelfde lengte moeten hebben. Bij een van de huwelijken die ik sloot maakte de bruid er een theaterwaardige voorstelling van en was de bruidegom in tien zinnen klaar. Het was allebei even indrukwekkend, want dit was wie zij zijn. En dan is het altijd goed.

Tip 5: Beter goed gejat dan slecht bedacht

De kans is groot dat jullie bruiloft niet het eerste huwelijk is waar jullie bij aanwezig zijn. Denk daarom terug aan andere trouwceremonies, schrijf onafhankelijk van elkaar op wat je er mooi (en minder mooi) aan vond en leg deze lijstjes naast elkaar. Wat willen jullie absoluut wel en zeker niet doen?

Tip 6: Schrap ‘omdat het zo hoort’ uit je woordenboek

Iedereen die gaat trouwen herkent het… ‘Als we tante Els uitnodigen, moet tante Ria ook op de gastenlijst.’ De meeste bruidsparen willen niemand teleurstellen en doen het graag ‘zoals het hoort’. En dus nodigen ze de hele familie uit – ook als ze met de helft geen contact hebben. Koopt de bruid een bruidsjurk terwijl ze veel meer van broeken houdt. En geven ze honderden euro’s uit aan ringen terwijl ze allebei nooit sieraden dragen.

Het grootste risico van alles doen zoals het hoort, is dat de ceremonie gaat aanvoelen als een aaneenschakeling van moetjes, in plaats van een moment waarop jullie liefde gevierd wordt. Probeer daarom zo dicht mogelijk bij jullie eigen ideeën te blijven. Zijn er toch dingen die jullie doen ‘omdat het hoort’? Sta daar dan niet te lang bij stil. Steek die tijd en energie liever in de momenten die jullie ceremonie onvergetelijk maken!

Tip 7: Kies je eigen ceremoniespreker

Gaan jullie trouwen in 2023 of 2024 en willen jullie graag een persoonlijke ceremonie waarin alle tijd en ruimte is om jullie liefde te vieren? Denk dan eens aan een ceremoniespreker. Ik verpak jullie liefde in woorden en geef het als een onvergetelijk cadeau terug. Het resultaat? Stralende ogen van je aanstaande. Een traan op je moeders wang. Een grote glimlach op het gezicht van je beste vriendin. Kippenvel op je eigen armen…

Gastblog geschreven door Sanne Portman

Meer over trouwambtenaar Sanne

WhatsApp WhatsApp Irene!