Gastblog geschreven door Sanne Portman

“Dus jij bent ceremoniemeester, wat leuk!” zegt een oude vriendin die ik in de supermarkt tegen het lijf loop. “Nee, geen ceremoniemeester, ceremoniespreker,” verduidelijk ik mijn werk. “Ik weet niet wat dat is,” zegt ze terwijl ze aan haar sjaal plukt. Tussen de bloemkolen en de courgettes vertel ik haar dat ze niet de enige is. Veel mensen hebben namelijk geen idee dat je bij een bruiloft naast de keuze voor taart, ringen, catering, bloemen en locatie ook zelf kunt bepalen hoe het ja-woord eruit komt te zien. ‘Het bestaan van ceremoniesprekers zorgt dus wel voor nóg meer keuzestress,” lach ik. “Maar geloof me, je kunt beter hier een nachtje van wakker liggen dan dat je in het donker piekert over de kleur van de servetten of over crème brûlée of chocoladavulkaan als dessert.”

“Als ceremoniespreker maak ik voor bruidsparen van het ja-woord een bijzonder en persoonlijk moment,” vervolg ik mijn verhaal. “Dus geen standaard riedeltjes, onpersoonlijke grappen en haast omdat het volgende bruidspaar ‘ook nog getrouwd moet worden’. Maar een intiem en bijzonder moment waar het bruidspaar zelf én de gasten jaren later nog met een dikke glimlach en vol liefde aan terugdenken.”

“Hoe doe je dat dan?” vraagt ze geïnteresseerd. “Door eerst uitgebreid met het bruidspaar kennis te maken. Daarna vullen ze los van elkaar een uitgebreide vragenlijst in, zodat ik hun liefde in woorden kan vangen. Als ze willen vraag ik ook dierbaren om input en betrek ik gasten bij de ceremonie, zodat de liefde letterlijk en figuurlijk door alle aanwezigen samen gevierd wordt.”

“En hoe weet je achteraf of dat is gelukt?” vraagt ze. “Ik heb een lijstje,” beken ik. “Er staat op: stralende ogen, grote glimlachen, kippenvel en tranen van ontroering en geluk. Als ik die allemaal kan afvinken, weet ik dat het goed was.”

Na een “ja, het is echt een mooi vak,” lopen we verder. Bij het toetjesschap botsen onze karretjes weer tegen elkaar aan. We zeggen niks maar ik weet zeker dat we hetzelfde denken. Op de mooiste dag van je leven moet je niet kiezen tussen twee toetjes. Neem ze allebei.

Meer over trouwambtenaar Sanne

WhatsApp WhatsApp Irene!