Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Alkmaar, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Alkmaar is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Alkmaar?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Alkmaar?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Alkmaar?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Alkmaar
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Alkmaar)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Alkmaar
 8. Gratis trouwen in Alkmaar
 9. Goedkoop trouwen in Alkmaar
 10. Trouwlocaties in Alkmaar
 11. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Alkmaar worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Alkmaar te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Alkmaar. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.
Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Alkmaar

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Alkmaar

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Alkmaar

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Alkmaar is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Alkmaar

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Alkmaar woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Alkmaar? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Alkmaar in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Alkmaar verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Alkmaar te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Alkmaar en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Alkmaar benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Alkmaar

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Alkmaar voor deze twee soorten BABS’en zijn gelijk:

 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (al werkzaam in andere gemeente als BABS) €134
 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (niet werkzaam in andere gemeente als BABS) €134

De gemeente Alkmaar zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele (tientallen) Euro’s duurder wordt. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Alkmaar

Het is mogelijk om een voorkeur voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) op te geven. De ambtenaar naar keuze moet uiteraard wel beschikbaar zijn. Het is ook mogelijk het huwelijk door een eigen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te laten voltrekken.

Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Alkmaar vinden. Er zijn momenteel 13 reguliere gemeentelijke trouwambtenaren: 8 vrouwen en 5 mannen:

 1. Kina Adams
 2. Rien Berends
 3. Peter Holzmann
 4. Daphne van Huizen
 5. Yvonne Ligtenberg
 6. Nico Oud
 7. Marion van der Veldt
 8. Gerwin Toebes
 9. Michèle Tromp
 10. Jenny Scholte
 11. Helga Klaassen
 12. Frederik de Groot
 13. Angela Groothuizen

7. Wat kost trouwen door een gemeentelijke trouwambtenaar in Alkmaar?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Alkmaar. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Alkmaar. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Huwelijkslocaties en producten (Burgerlijke stand) Kosten €
Stadskantoor (dinsdagochtend om 9.00 of 9.15 uur) gratis
Schagenkamer stadhuis (dinsdagmiddag) €245
Raadzaal stadhuis (maandag tot en met vrijdag) €601
Raadzaal stadhuis (zaterdag) €836,90
Polderkamer stadhuis (maandag tot en met vrijdag) €462
Polderkamer stadhuis (zaterdag) €614
Overige vaste locaties (excl. huur ruimte) (maandag tot en met vrijdag) N/A
Overige vaste locaties (excl. huur ruimte) (zaterdag) €496
Vrije locatie (maandag tot en met vrijdag) €435
Vrije locatie (zaterdag) €435,50
Vrije locatie (zondag) €545

8. Gratis trouwen in Alkmaar

U kunt in Alkmaar gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel inwoner zijn van de gemeente Alkmaar. Er zijn twee mogelijkheden om gratis te trouwen. Dat hangt af van uw inkomen:

1. Kosteloos huwelijk

Komt u of uw partner in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Of vallen jullie onder het minimabeleid? Dan is trouwen voor u gratis. U krijgt een complete ceremonie. U kiest zelf een dag, tijdstip en locatie. En u bepaalt zelf de invulling van de ceremonie.

2. Kosteloos huwelijk met eenvoudige ceremonie

Komt u of uw partner niet in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? En vallen jullie ook niet onder het minimabeleid? Dan krijgt u een eenvoudige ceremonie. De belangrijkste verschillen met een complete ceremonie zijn:

 • U of uw partner moet ingeschreven staan in de gemeente Alkmaar.
 • De ceremonie vindt plaats in een spreekkamer en duurt maximaal 15 minuten.
 • De ceremonie is altijd op dinsdagochtend tussen 09.00 en 09.30 uur.
 • Een ambtenaar van de Burgerlijke Stand voltrekt het huwelijk. Een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand doet dit nooit.
 • Er zijn geen getuigen bij de ceremonie. Alleen de ambtenaren die door de gemeente zijn aangewezen. Er is ook geen publiek.
 • U wisselt geen ringen uit.
 • U mag geen toespraak geven.
 • U mag geen foto’s maken.

9. Goedkoop trouwen in Alkmaar

De gemeente biedt op dinsdag de mogelijkheid voor een eenvoudige huwelijks- of partnerschapsplechtigheid. Hiervoor geldt een gereduceerd tarief.

Bij een eenvoudige plechtigheid vindt de voltrekking plaats in de Schagenkamer in het stadhuis. Naast het bruidspaar is hier plaats voor zes personen (inclusief minimaal twee maximaal vier getuigen). Er vindt geen voorgesprek plaats met de trouwambtenaar. De ceremonie duurt ongeveer 20 minuten, waarbij de trouwambtenaar een korte toespraak houdt. Er is geen ruimte voor toespraken van andere aanwezigen.

Tijdstip: dinsdag om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur.

10. Trouwlocaties gemeente Alkmaar

De gemeente heeft 15 goedgekeurde trouwlocaties.

 1. Alkmaar – stadhuis
 2. Alkmaar – stadhuis – Polderkamer
 3. Alkmaar – Grote Sint Laurenskerk
 4. De Rijp – Grote Kerk
 5. De Rijp – stadhuis
 6. Driehuizen – kerk
 7. Graft – raadhuis
 8. Grootschermer – raadhuis
 9. Grootschermer – Dorpskerk
 10. Markenbinnen – NH Kerk
 11. Noordeinder – Vermaning
 12. Schermerhorn – Grote Kerk
 13. Schermerhorn – Museummolen
 14. West-Graftdijk – NH Kerk
 15. Zuidschermer – Zwarte kerkje

11. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!