Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Zaanstad (Zaandam), omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Zaandam is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Zaandam?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Zaandam?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Zaandam?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Zaandam
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Zaanstad)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Zaandam
 8. Gratis trouwen in Zaanstad
 9. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Zaandam worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Zaandam te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Zaanstad (Zaandam). Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Zaanstad, Zaandam

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Zaanstad

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Zaandam

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Zaanstad is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Zaandam

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Zaandam woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Zaandam? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Zaandam in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Zaandam verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Zaandam te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Zaandam en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Zaanstad (Zaandam) benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Zaandam (gemeente Zaanstad)

5.1. Kosten BABS voor 1 dag

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Zaanstad (Zaandam) voor deze twee soorten BABS’en zijn gelijk:

 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (al werkzaam in andere gemeente als BABS) € 209,65
 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (niet werkzaam in andere gemeente als BABS) € 209,65

De gemeente Zaanstad (Zaandam) zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele (tientallen) Euro’s duurder wordt. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

5.2. Procedure benoemen BABS voor 1 dag

Een bekende of ambtenaar uit een andere gemeente kan uw huwelijk voltrekken maar hiervoor moet het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad de persoon die het huwelijk gaat voltrekken voor één dag benoemen. U kunt dit aangeven bij het maken van een afspraak voor uw huwelijk.

U neemt mee:

 • het volledig ingevulde formulier voor het verzoek voor een eigen ambtenaar ( hieronder te downloaden), ondertekend door het bruidspaar en door de persoon die het huwelijk gaat voltrekken
 • kopie van een geldig identiteitsbewijs van de persoon die het huwelijk gaat voltrekken
 • uittreksel uit de gemeentelijke basis administratie van de persoon die het huwelijk gaat voltrekken (alleen als de persoon NIET in Zaanstad woonachtig is)

Zodra de persoon die het huwelijk gaat voltrekken is benoemd door het college van B&W moet deze persoon een eed/belofte afleggen bij de rechtbank in Haarlem. De afspraak bij de rechtbank wordt door Klantcontact Burgerzaken gemaakt. Dit gaat uiteraard in overleg met betrokkene.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Zaanstad (Zaandam)

Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Zaanstad (Zaandam) vinden. Er zijn momenteel 15 reguliere gemeentelijke trouwambtenaren.

Als je een voorkeur hebt voor een van deze trouwambtenaren, dan kan je dit bij het maken van de afspraak voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap aangeven. Je hoeft geen keuze te maken. In dat geval wijst de gemeente een trouwambtenaar aan. Bij een gratis -of tegen een verminderd tarief- huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen jullie geen trouwambtenaar kiezen.

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Zaandam?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Zaandam. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Zaanstad (Zaandam). Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Huwelijk Stadhuis:

 • Woensdag en donderdag – Om 9.00 en 9.30 uur € 196
 • Huwelijk Stadhuis: Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag – overige tijdstippen € 322,20

Huwelijk vrije locatie:

 • Maandag tot en met vrijdag – Van 9.00 tot 16.55 uur: € 425,20
 • Maandag tot en met vrijdag – Van 17.00 tot 23.55 uur: € 531,45
 • Zaterdag Van 9.00 tot 16.55 uur: € 637,80
 • Zaterdag Van 17.00 tot 23.55 uur: € 837,80

8. Gratis trouwen in Zaanstad

Er is een mogelijkheid om gratis te trouwen op woensdag- en donderdagochtend om 8.30 uur, als er minstens een persoon woonachtig is in de gemeente Zaanstad. Er zijn enkele verschillen met een betaald huwelijk:

 • een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap vindt plaats in een kamer en niet in de trouwzaal
 • er mogen maximaal 2 getuigen aanwezig zijn en verder geen overige aanwezigen
 • er wordt geen toespraak voorgedragen
 • er is geen gelegenheid tot het nemen van foto’s of het wisselen van ringen.

Voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een uitkering in het kader van de Participatiewet geldt, dat u gratis kunt trouwen in de trouwzaal  mét persoonlijke toespraak en gelegenheid tot het wisselen van ringen en maken van foto’s. Deze huwelijken kunnen plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 9:30 uur en 16:55 uur.
Door middel van het tonen van uw uitkeringsspecificatie kunt u aantonen dat u voor deze vorm van gratis trouwen in aanmerking komt.

9. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!