Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Heerhugowaard, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in  Heerhugowaard is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Heerhugowaard?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Heerhugowaard?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Heerhugowaard?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Heerhugowaard
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Heerhugowaard)
 7. Gratis trouwen in Heerhugowaard
 8. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Heerhugowaard
 9. Trouwlocaties in Heerhugowaard
 10. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Heerhugowaard worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Heerhugowaard te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Heerhugowaard

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Heerhugowaard. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Heerhugowaard

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Heerhugowaard

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Heerhugowaard is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Heerhugowaard

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Heerhugowaard woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Heerhugowaard? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Heerhugowaard in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Heerhugowaard verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Heerhugowaard te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Heerhugowaard en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Heerhugowaard benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Heerhugowaard

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Heerhugowaard voor deze twee soorten BABS’en zijn online niet te vinden en het is de vraag of dit überhaupt mogelijk is in Heerhugowaard 🙁

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Heerhugowaard

In Heerhugowaard zijn er 6 buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand in deze functie benoemd. Ook mogen enkele raadsleden deze functie uitoefenen. Enkele weken voor de plechtigheid worden het huwelijk of registratie partnerschap toebedeeld aan 1 van de trouwambtenaren.

U mag echter ook zelf een keuze maken uit de beschikbare buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand van de gemeente. Als de trouwambtenaar beschikbaar is op uw trouwdatum, maakt hij of zij met u een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kunt u aangeven welke wensen u heeft voor de ceremonie. De ambtenaren stellen zij zich hierbij graag aan u voor.

7. Gratis trouwen in Heerhugowaard

7.1. Kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap

Op maandagochtend kunt u om 09.00 of 09.30 uur gratis trouwen. Dit is alleen de officiële huwelijksvoltrekking zonder ceremonie, in de trouwzaal van het gemeentehuis. Een kosteloos huwelijk laten voltrekken is een vrije keuze. Voorwaarde is dat in elk geval één van de twee partners in Heerhugowaard is ingeschreven.

Een kosteloze plechtigheid is een sobere aangelegenheid. Er wordt tijdens deze plechtigheid uitsluitend voldaan aan de vereisten van een huwelijksvoltrekking:

 • Voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand is er geen ruimte om een toespraak te houden.
 • De akte wordt voorgelezen en getekend.
 • De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten en vindt plaats in de trouwzaal.
 • Er staan geen bloemen.
 • De ambtenaar die het huwelijk gaat voltrekken wordt door de gemeente aangewezen.
 • In totaal mogen er maximaal 10 personen aanwezig zijn, plus de Ambtenaar Burgerlijke Stand. Naast het bruidspaar en bijvoorbeeld 2 getuigen mogen er dus nog 6 belangstellenden mee.
 • Het is niet toegestaan om foto’s in het gemeentehuis te maken direct na het huwelijk.

7.2. Minimabeleid

Voldoet u aan het minimabeleid (tot 120% van de bijstandsnorm)? Dan heeft u recht op de eigen invulling van uw trouwdag op dag en tijdstip naar keuze (niet in het weekend). De huwelijksvoltrekking is dan kosteloos zijn. Een trouwboekje kost wel extra.

Bij het maken van de afspraak dient aangegeven te worden dat men voldoet aan het minimabeleid. Het kan zijn dat hiervan bewijzen moeten worden overgelegd.

8. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Heerhugowaard?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Heerhugowaard. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Heerhugowaard. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

De kosten van de ceremonie hangen af van waar en wanneer u wilt trouwen.

Kosten huwelijk of geregistreerd partnerschap
Locatie Dag Tarief
Gemeentehuis maandag t/m vrijdag € 315,35
zaterdag en zondag € 619,55
Het Oude Gemaal maandag t/m vrijdag € 534,55
zaterdag en zondag € 838,80
Vrije locatie* maandag t/m vrijdag € 550,55
zaterdag en zondag € 838,75

* Dit is exclusief de kosten voor huur van de locatie.

Eventuele bijkomende kosten
Toeslag raadzaal (grote groepen) € 47,95
Trouwboekje (kunststof) € 8,40
Trouwboekje (leer) € 26,60
Ambtelijke getuigen € 20,25

 

9. Trouwlocaties gemeente Heerhugowaard

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in Heerhugowaard? Heerhugowaard heeft 2 trouwlocaties: het gemeentehuis en het Oude Gemaal (voorheen het Poldermuseum). U kunt ook trouwen in een locatie van uw keuze. U legt de trouwlocatie vast bij het bespreken van de datum.

9.1. Trouwzaal in gemeentehuis

Het gemeentehuis heeft een trouwzaal met 70 zitplaatsen en 15 staanplaatsen. Wilt u de grotere raadzaal reserveren, dan zijn hier extra kosten aan verbonden. De raadzaal heeft 80 zitplaatsen en 40 staanplaatsen.

9.2. Het Oude Gemaal

Het Oude Gemaal ligt aan de Huygendijk. Het biedt een mooi uitzicht over het polderlandschap. Na een verbouwing in 1999 is het geschikt gemaakt als trouwzaal. Het Oude Gemaal heeft 60 zitplaatsen en 10 staanplaatsen. U kunt vooraf een bezichtiging regelen voor het Oude Gemaal. Dit kunt u regelen met de gemeente.

9.3. Trouwen op een locatie naar keuze

U kunt ook een andere locatie kiezen. Dit moet minimaal 3 maanden van tevoren bij de gemeente schriftelijk worden aangevraagd. De gemeente beslist of de locatie kan worden toegestaan.

Voorwaarden:

 • De locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van Heerhugowaard (voor boten betekent dit dat zij gedurende de huwelijksvoltrekking aan een ligplaats zijn afgemeerd op het grondgebied van de gemeente Heerhugowaard).
 • De locatie is voor iedereen toegankelijk en openbaar. Er is voldoende meubilair, goede verlichting, een toiletvoorziening, afsluitbare kleedruimte voor de ambtenaar burgerlijke stand en een spreektafel.
 • De eigenaar of exploitant van de locatie of de eigenaar van de grond stemt schriftelijk in met het gebruik van de locatie/ buitenruimte als huwelijkslocatie op de huwelijksdag. Voor het gebied van het Park van Luna moet u toestemming vragen bij het Recreatieschap. Voor de openbare gronden in de gemeente moet u toestemming vragen bij de afdeling Wijkbeheer. Op sportterreinen moet u toestemming vragen aan de beheerder van het sportterrein.
 • Als de huwelijkslocatie een kerk of moskee is en er ook een kerkelijk huwelijk plaatsvindt, moet het burgerlijk huwelijk vóór het kerkelijk huwelijk plaats vinden.
 • De kosten voor de huur van de ruimte zijn voor rekening van het bruidspaar.

De Gemeente zorgt voor een ambtenaar Burgerlijke Stand en een bode.

10. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!