Ben je op zoek naar een trouwambtenaar in de gemeente Hilversum, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Hilversum is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Hilversum?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Hilversum?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Hilversum?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Hilversum
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Hilversum)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Hilversum
 8. Goedgekeurde trouwlocaties in Hilversum
 9. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Hilversum worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Hilversum te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Hilversum. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.
Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Hilversum

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Hilversum

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Hilversum is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Hilversum

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren die in de regio Hilversum woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Hilversum? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Hilversum in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Hilversum verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Hilversum te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Hilversum en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Hilversum benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Hilversum

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Hilversum voor deze twee soorten BABS’en zijn gelijk:

 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (al werkzaam in andere gemeente als BABS): €150
 • Aanwijzen BABS voor 1 dag (niet werkzaam in andere gemeente als BABS): onbekend

De gemeente Hilversum zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele (tientallen) Euro’s duurder wordt. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak! Hier regel je direct online je aanvraag voor een trouwambtenaar voor een dag in Hilversum.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Hilversum

Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Hilversum vinden. Er zijn momenteel 5 reguliere gemeentelijke trouwambtenaren: 3 vrouwen en 2 mannen:

.Het is mogelijk om aan te geven naar wie jullie voorkeur uit gaat.

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Hilversum?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Hilversum. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Hilversum. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

 1. In de ondertrouwkamer van het Stadskantoor:
  1. dinsdagochtend om 9.00 en 9.30 uur: gratis
  2. maandag tussen 11.00 en 13.00: €65
 2. In de trouwkamer van het Raadhuis (Dudokpark 1 in Hilversum):
  1. maandagochtend om 9.00 en 10.00 uur: €195.
  2. maandag 11.00 – 16.00 uur: €390
  3. dinsdag t/m vrijdag 9.00-16.00: €390
  4. andere dagen of uren: €610
 3. Andere ruimte in het Raadhuis: maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00: €610
 4. Vaste aangewezen locaties: €390. Dit is exclusief de kosten van de aangewezen locatie.
 5. Vrije (zelfgekozen) locatie: €710. Voorbeelden van vrije locaties zijn: het café om de hoek, uw eigen huiskamer of een feestzaal. U kunt niet iedere locatie kiezen: een park, bos, of een (varende) boot bijvoorbeeld zijn niet mogelijk als trouwlocatie. Een vrije locatie moet altijd in de gemeente Hilversum liggen. De eigenaar van de locatie moet het goed vinden dat de locatie als trouwlocatie wordt gebruikt. Een verzoek tot aanwijzing van een vrije locatie kunt u digitaal indienen.

8. Goedgekeurde trouwlocaties in Hilversum

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is trouwen op een andere plek dan het gemeentehuis van Hilversum ook mogelijk. Dit zijn alle vaste aangewezen locaties:

 • Raadhuis
 • Museum Hilversum
 • Beeld & Geluid
 • Hotel&Theater Gooiland
 • Restaurant Lakes
 • Pinetum
 • Restaurant Vliegveld Hilversum
 • Zonnestraal
 • Hoorneboeg

9. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!