Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Hoorn, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Hoorn is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Hoorn?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Hoorn?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Hoorn?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Hoorn
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Hoorn)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Hoorn
 8. Trouwlocaties in Hoorn
 9. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Hoorn worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Hoorn te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Hoorn. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.
Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Hoorn

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Hoorn

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Hoorn

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Hoorn is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Hoorn

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Hoorn woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Noord-Holland

Wietske Bijlsma

750

Noord-Holland

Marlous Verbeek

750

Noord-Holland

Benny Hölzken

Noord-Holland

Hatice Bozyigit

Noord-Holland

Robert-Jan Knook

1,250

Noord-Holland

Mariëtte Boot

700
847

Noord-Holland

Annemarie Slagter-Kool

1,249

Noord-Holland

Judith Wiarda

Noord-Holland

Simona Biewenga

400

Noord-Holland

Titia Frijlink

555
TOP

Noord-Holland

Mildred Nijhove

TOP

Noord-Holland

Nine van Kerkvoort

975
TOP

Noord-Holland

Claudia Smits

750
TOP

Noord-Holland

Peter Lusse

1,495
995

Noord-Holland

Loekie Brommer

495

Noord-Holland

Dirk Zeelenberg

Noord-Holland

Guusta Veldman

875

Noord-Holland

Marian van Ooijen

Noord-Holland

Stanley Doorn

750
TOP

Noord-Holland

Jelle Kuiper

750
TOP

Noord-Holland

Anita Peperkamp

TOP

Noord-Holland

Josina den Burger

650
TOP

Noord-Holland

Marijke Plas

950

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Hoorn? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Hoorn in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Hoorn verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Hoorn te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Hoorn en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Hoorn benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Hoorn

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Hoorn voor deze twee soorten BABS’en zijn niet online te vinden.

De gemeente Hoorn zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele (tientallen) Euro’s duurder wordt. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Hoorn

Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Hoorn vinden. Er zijn momenteel 13 reguliere gemeentelijke trouwambtenaren. Zij besteden veel zorg aan de ceremonie en houden rekening met de wensen van het bruidspaar. Wilt u weten wie deze ‘babsen’ zijn?

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Hoorn?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Hoorn. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Hoorn. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

In Hoorn zijn verschillende mogelijkheden om te trouwen of een partnerschap te registreren. Deze mogelijkheden verschillen in prijs.

 • Gratis
  Locatie: Stadhuis
  Dagen en tijd: dinsdag of donderdag om 9.00 uur
  Aantal personen: 4 tot 6 (bruidspaar en maximaal 4 getuigen)
  Zonder toespraak van een trouwambtenaar
 • Huwelijk zonder toespraak: € 228
  Locatie: Stadhuis, Bontekoezaal
  Dagen en tijd: dinsdag, woensdag of donderdag om 10.00, 11.00 of 14.00 uur
  Aantal personen: 25
  Zonder toespraak van een trouwambtenaar

3. Huwelijk met toespraak

Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur
Locatie: u maakt een keuze uit de door de gemeente aangewezen locaties.
Kosten*: de totale kosten zijn afhankelijk van de keuze voor de trouwambtenaar:

 • met trouwambtenaar van de gemeente naar keuze: € 440
 • met eigen trouwambtenaar al beëdigd: € 319
 • met eigen trouwambtenaar nog niet beëdigd: € 515

4. Huwelijk met toespraak

Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur
Locatie: eigen keuze
Kosten*: de totale kosten zijn afhankelijk van de keuze voor de trouwambtenaar:

 • met trouwambtenaar van de gemeente naar keuze: € 490
 • met eigen trouwambtenaar al beëdigd: € 370
 • met eigen trouwambtenaar nog niet beëdigd: € 565

5. Huwelijk met toespraak

Alle (feest)dagen en buiten kantoortijden (kantoortijden: ma t/m vrij van 9 -17 uur)
Locatie: alle locaties, behalve het stadhuis.
Kosten*: de totale kosten zijn afhankelijk van de keuze voor de trouwambtenaar:

 • met trouwambtenaar van de gemeente naar keuze: € 703
 • met eigen trouwambtenaar al beëdigd: € 430
 • met eigen trouwambtenaar nog niet beëdigd: € 626

8. Trouwlocaties gemeente Hoorn

De gemeente heeft een aantal trouwlocaties goedgekeurd. Lees hier welke locaties dat zijn.

Als u niet in een standaard trouwlocatie wilt trouwen, kunt u zelf een locatie aanwijzen. U moet de locatie minimaal 3 maanden voor uw bruiloft doorgeven. De locatie moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De locatie moet voor iedereen toegankelijk en openbaar zijn.
 • De locatie is representatief als huis der gemeente. Dit betekent dat de locatie schoon, opgeruimd en goed onderhouden is.
 • U kunt niet trouwen in commerciële ruimtes zoals winkels, warenhuizen en bedrijfsruimten.
 • Horecagelegenheden komen onder voorwaarden wel in aanmerking als huwelijkslocatie.
 • Als u wilt trouwen in een gebouw met een religieuze bestemming (bijvoorbeeld een kerk, moskee of synagoge), moet het burgerlijk huwelijk vóór het religieuze huwelijk plaatsvinden.
 • Als u wilt trouwen op een vaartuig, moet het vaartuig een standaard ligplaats hebben in de gemeente Hoorn.
 • Als er meer dan 50 personen komen, moet de eigenaar van de locatie een melding brandveilig gebruik doen.
 • De eigenaar of exploitant van de locatie vindt het goed dat u er trouwt. Hij of zij stemt in met de voorwaarden gesteld door het college.

9. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!