Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Purmerend, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Purmerend is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Purmerend?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Purmerend?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Purmerend?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Purmerend
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Purmerend)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Purmerend
 8. Trouwlocaties in Purmerend
 9. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Purmerend worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Purmerend te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Purmerend. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.
Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Purmerend

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Purmerend

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Purmerend

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Purmerend is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Purmerend

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Purmerend woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Purmerend? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Purmerend in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Purmerend verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Purmerend te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Purmerend en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Purmerend benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Purmerend

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten en of de mogelijkheid überhaupt bestaat zijn voor de gemeente Purmerend voor deze twee soorten BABS’en niet online te vinden.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Purmerend

Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Purmerend vinden. Er zijn momenteel 6 reguliere gemeentelijke trouwambtenaren: 3 vrouwen en 3 mannen.

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Purmerend?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Purmerend. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Purmerend. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

7.1. Huwelijk en partnerschapregistratie (45 minuten)

 • in het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt, maandag t/m vrijdag  € 610
 • in het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt, zaterdag € 907
 • in de trouwzaal in het stadhuis, Purmersteenweg 42 € 493
 • in de raadzaal in het stadhuis, Purmersteenweg 42 € 753
 • in theater de Purmaryn, Waagplein € 1.142
 • in Burggolf, Partycentrum Concordia, biercafé de Bontekoe, Slot Purmersteijn, Restaurant de Boffert, Saporetti, Villa Clementine en de Lutherse kerk: maandag tot en met vrijdag, tijdens de gebruikelijke tijden € 610 en zaterdag, tijdens de gebruikelijke tijden € 907
 • in het Waterlandziekenhuis, Waterlandlaan 250 en Hospice De Vrijheid  € 610
 • aan huis om ‘medische redenen’ € 753

De tarieven van een trouwplechtigheid (45 minuten) op andere locaties dan Purmersteenweg 42 en Kaasmarkt, zijn exclusief de kosten die deze locaties in rekening brengen. Ze zijn inclusief de kosten voor een trouwambtenaar.

7.2. Korte ceremonie

 • in de trouwzaal in het stadhuis, Purmersteenweg 42, op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 uur, kort zakelijk huwelijk (15 minuten) € 180
 • in het stadhuis op dinsdag om 9.00 uur en 9.15 uur (zonder speech) in een spreekkamer kosteloos

7.3. Overige kosten trouwceremonie

 • trouwboekje of boekje t.b.v. geregistreerd partnerschap gekalligrafeerd € 31
 • trouwboekje of boekje t.b.v. geregistreerd partnerschap geprint € 18,80
 • bijschrijven kind in trouwboekje gekalligrafeerd € 5,90
 • uittreksel Basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA) € 11,40
 • afschrift akte € 13,80
 • als Burgerzaken getuigen voor u moet regelen, prijs per getuige € 68,00
 • bij wijziging van datum of annulering van het huwelijk, geregistreerd partnerschap, omzetting of herbevestiging worden kosten in rekening gebracht
 • onderzoekskosten tijdelijke locatie € 143

8. Trouwlocaties gemeente Purmerend

De gemeente heeft een aantal trouwlocaties goedgekeurd.

8.1. Voormalig stadhuis op de Kaasmarkt

Het voormalig stadhuis is in 1911 in renaissance-stijl gebouwd. Het heeft een slanke toren met een door de burgerij geschonken carillon. Voor en na de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie kan dit carillon voor u spelen. In het voormalig stadhuis op de Kaasmarkt is ook het Purmerends Museum gehuisvest. Hier vindt u een sfeervolle trouwlocatie die plaats biedt aan maximaal 84 personen (70 zitplaatsen incl. bruidspaar en 14 staplaatsen).

9. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!