Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Schagen, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Schagen is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Schagen?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Schagen?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Schagen?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Schagen
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Schagen)
 7. Gratis trouwen in Schagen
 8. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Schagen
 9. Trouwlocaties in Schagen
 10. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Schagen worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Schagen te komen:

 1. Freelance trouwambtenaar die al benoemd is door de gemeente Schagen: De gemeente Schagen werkt in tegenstelling de veel andere gemeentes niet met standaard BABSen die in vaste dienst zijn bij de gemeente. In plaats van een gemeentelijke BABS die door de gemeente wordt betaald (door de gemeente uit de leges die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen) werkt de gemeente Schagen met freelance trouwambtenaren die je zelf als bruidspaar betaalt.
 2. Een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren die al bij een andere gemeente is beëdigd: Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Schagen.
 3. Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen: Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Schagen

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Schagen

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Schagen is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Schagen

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Schagen woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Schagen? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Schagen in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Schagen verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Schagen te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Schagen en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Schagen benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Schagen

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren).
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.).

U kunt een keuze maken uit :

 • Een van de trouwambtenaren die bij ons op de website staan. Dit zijn ervaren trouwambtenaren die met veel plezier huwelijken en geregistreerd partnerschappen voltrekken.
 • Een trouwambtenaar uit een andere gemeente, die al aangewezen en beëdigd is. Deze persoon kan voor één dag aangewezen worden in de gemeente Schagen. In de gemeente Schagen kost dit €43 (in 2023).
 • Een persoon die nog niet aangewezen en beëdigd is. Als u iemand kent die het leuk vindt om uw huwelijk of geregistreerd partnerschap te voltrekken, dan kunt u bij ons een aanvraag indienen om die persoon te laten beëdigen en aan te wijzen. In de gemeente Schagen kost dit €309,35 (in 2023).

De gemeente Schagen zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele (tientallen) Euro’s duurder wordt. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Schagen

Vanaf 1 januari 2020 hebben wij geen trouwambtenaren meer in dienst. De trouwambtenaren gaan vanaf die datum verder als ‘Freelance trouwambtenaar’. Dit houdt in dat u zelf contact op kunt nemen met een trouwambtenaar. Trouwambtenaren die bij ons al aangewezen zijn om huwelijken in de gemeente Schagen te voltrekken vindt u op de pagina Trouwambtenaren. De kosten voor de trouwambtenaar betaalt u aan de trouwambtenaar zelf. De leges voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap betaalt u aan de gemeente Schagen.

7. Gratis trouwen in Schagen

7.1. Kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap

U kunt op maandag om 09.00 en 10.00 uur gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Dit kan alleen als minstens één van beiden in de gemeente Schagen woonachtig is. U moet hiervoor op tijd een afspraak maken.

Een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap is slechts een formele handeling. Een medewerker van de gemeente sluit het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Hij of zij houdt geen toespraak. Het sluiten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap gebeurt in een spreekkamer. Daarom kunnen alleen het bruidspaar en de getuigen aanwezig zijn.

De voorbereidingen zijn hetzelfde als bij elk ander huwelijk of geregistreerd partnerschap. U moet ons dus eerst laten weten dat u van plan bent om te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten.

7.2. Budget huwelijksvoltrekking

U kunt ook tegen een lager tarief trouwen. Deze voltrekking komt overeen met een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap. U kunt kiezen uit meer dagen en tijden om te trouwen. Zo kunt u trouwen op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Bij dit huwelijk mag het bruidspaar en de getuigen aanwezig zijn. U trouwt in het gemeentehuis, zonder toespraak.

8. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Schagen?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Schagen. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Schagen. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

8.1. In het gemeentehuis

Omschrijving Tarief 2023
Maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur € 297,85
Maandag tot en met vrijdag vanaf 17.00 uur € 651
Zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen € 651
Maandag tussen 09.00 en 10.00 uur (zonder toespraak) gratis
Budget huwelijk of geregistreerd partnerschap (zonder toespraak):
maandag tussen 11.00 en 17.00,
dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur
€105,50

8.2. Andere locatie dan het gemeentehuis

Maandag tot en met zondag en algemeen erkende feestdagen: €175,60 (tarief 2023)

8.3. Trouwboekje of partnerschapsboekje

Een trouwboekje of partnerschapsboekje kost € 18,55

9. Trouwlocaties gemeente Schagen

U kunt in het gemeentehuis (Laan 19 te Schagen) trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten, maar ook op elke andere locatie die u wilt.

Wilt u op een andere locatie dan het gemeentehuis trouwen? Dan moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Die hebben vooral te maken met de veiligheid van de ruimte waar u wilt trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Maar ook met de veiligheid van de trouwambtenaar.

10. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!