Het gaat natuurlijk niet om hoe lang je ceremonie duurt, maar of het een mooie ceremonie is en of het een geweldige belevenis is en herinnering wordt. Maar voor je dagplanning is het natuurlijk wel handig om te weten hoe lang een trouwceremonie ongeveer duurt, zodat je er rekening mee kan houden met de tijdstippen van aankomst, receptie, feest, fotoshoot etc.

Tijdsplanning trouwceremonie

Er is geen officiële tijdslimiet aan de officiële trouwceremonie verbonden, maar de trouwambtenaar zal geen uren blijven hangen en praten. Waarschijnlijk heb je in je planning 30 minuten tot 60 minuten opgenomen voor de trouwceremonie en ben je nu benieuwd of dat ‘normaal’ is of niet te krap of te ruim. Onze trouwambtenaar Marie-France adviseert haar bruidsparen om een uur voor de trouwceremonie op te nemen in hun draaiboek. De gebruikelijke duur van een ceremonie kan variëren en is onder meer afhankelijk van de locatie, het aantal sprekers en vooral hoeveel je de trouwambtenaar over jullie zelf hebt verteld 🙂

hoe-lang-duurt-trouwceremonie-trouwambtenaar-Lisette

Gratis trouwen op het stadhuis: binnen een kwartier weer buiten

Elke gemeente heeft de mogelijkheid voor mensen met een klein budget om kosteloos te trouwen. Een trouwceremonie hoeft ook helemaal niet lang te duren, want de formaliteiten die daadwerkelijk nodig zijn voor een geldig huwelijk kosten slechts een paar minuten. Als je gratis trouwt op het stadshuis kan je in een vloek en een zucht getrouwd zijn! De meeste gemeenten reserveren hiervoor de maandagochtend, dinsdagochtend of woensdagochtend. Meestal is er een kwartier tot een half uur gereserveerd per bruidspaar om enige buffertijd te hebben bij bruidsparen die iets te laat verschijnen, maar de ceremonie zal normaalgesproken niet langer dan 10 minuten duren. De formaliteiten beslaan uit het uitspreken van het ja-woord ten overstaan van 2-4 getuigen, waarna dit in de trouwakte schriftelijk wordt bevestigd. De eerste getrouwde zoen en het uitwisselen van ringen is dus niet verplicht (maar wordt natuurlijk wel door vrijwel iedereen gedaan).

Hoe lang duurt een ‘normale’ trouwceremonie op het stadshuis?

Maar laten we er van uit gaan dat je een mooie zaal hebt geboekt in het stadshuis en op een vrijdag of zaterdag trouwt, in plaats van op een maandagochtend. Op het stadshuis is de planning strakker dan op een andere locatie, want er staan waarschijnlijk nog een aantal bruidsparen op de agenda om op jullie dag te trouwen! Houd daarom rekening met een trouwceremonie die ongeveer 30-40 minuten duurt, inclusief het tekenen van de akte. De rest van de tijd komt voor rekening van het ontvangen van gasten, de felicitaties na afloop en de zaal weer leeg laten lopen en klaarmaken voor het volgende bruidspaar! Vaak in een gemeentehuis duurt de trouwceremonie dus maximaal 30 minuten, inclusief alles (ceremonie/ontvangst/weggaan/feliciteren etc).

Een trouwceremonie op een externe locatie met trouwambtenaar van de gemeente

Op een externe locatie heb je iets meer tijd voor je ceremonie, omdat er niet direct een volgend bruidspaar zal staan te wachten. Maar ook hier wordt de trouwambtenaar door de gemeente betaald en zal de trouwambtenaar de trouwceremonie maximaal 30 – 45 minuten laten duren, zeker als er meerdere bruiloften op de planning staan voor de trouwambtenaar in kwestie op jouw trouwdag.

Een trouwceremonie op een externe locatie met zelfstandig trouwambtenaar

In dit geval huur je apart een zelfstandig trouwambtenaar in, die zich voor 1 dag laat benoemen door de gemeente waarin je trouwt. Dit kan ook een goede vriend zijn, die zich heeft laten beëdigen voor de rechtbank en zich vervolgens heeft laten benoemen voor 1 dag, waardoor hij of zij in staat is om jullie officieel te trouwen. In principe heeft de ceremonie dan geen maximale tijd en kan je de ceremonie zo lang laten duren als je wilt, hoewel je daar bij een zelfstandig trouwambtenaar dus wel zelf voor betaalt. Daarnaast zal er ook bij het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar een ‘bode’ en/of trouwambtenaar van de gemeente waar jullie trouwen aanwezig zijn tijdens de ceremonie (zodat de gemeente zeker weet dat alles volgens de regels is verlopen) en die zal je niet uren kunnen ‘vasthouden’. De bode helpt met de teken formaliteiten en neemt de toga en akte mee. De bode zit meestal ergens tussen het publiek en zal heel erg zijn of haar best doen om niet op te vallen. (op onze eigen bruiloft zagen we haar pas op de foto’s terug!)

Maar ook dan zal je een trouwceremonie waarschijnlijk geen uren laten duren. Zeer waarschijnlijk houd je het dan ook bij 45 tot 60 minuten. Bedenk dat, hoe goed een spreker ook is, een uur wel de maximale duur is, dat je de aandacht (en blaas) van gasten kan vasthouden.

Tips voor je trouwceremonie

  • De kids: Zeker als er (jonge) kinderen onder de gasten zijn of zelfs bij de trouwceremonie worden betrokken kan je wellicht beter opteren voor een iets kortere trouwceremonie om te voorkomen dat de kinderen zich gaan vervelen en luidruchtig beginnen te worden. Leuke ideeën om jullie kinderen te betrekken bij jullie ceremonie vind je hier.
  • De speeches: Heb je speeches? Vraag hoeveel woorden elke speech is, of hoe lang de speech duurde tijdens het oefenen, zodat je geen onverwachte uitloop krijgt tijdens de ceremonie! Check onze 11 tips voor een geslaagde speech hier.
  • Afwisseling: Als je van plan bent om de ceremonie een vol uur te laten duren, zorg er dan voor dat er voldoende afwisseling in zit, zodat alle gasten bij de les blijven en zich niet beginnen te vervelen (hoe romantisch het moment ook is). Dat kan je door verschillende mensen kort te laten spreken, bijvoorbeeld je getuigen.
  • Muziek: Ook kan je een muzikaal intermezzo overwegen. Lees ook onze 50 trouwliedjes voor het binnenkomen van de bruid, de top 50 liedjes voor het ondertekenen van de trouwakte en tips voor de muziek als jullie weglopen.
  • Het weer: Gaan jullie buiten trouwen? Zorg er dan voor dat er voldoende schaduw is. Een uur op een open grasveld in de volle zon zitten is bijna niet te doen (weten wij uit ervaring). Plannen jullie een prachtige ceremonie aan het strand? Zorg voor een backup locatie binnen voor het geval dat het heel hard waait. Nee, jullie willen echt niet gezandstraald worden terwijl jullie je ja-woord uitspreken. Dit geldt natuurlijk ook voor regen. Bij een beetje regen kan jullie ceremoniemeester nog paraplu’s uitdelen maar als het met bakken naar beneden komt ben je blij met je Optie B binnen trouwzaal.

Een zelfstandig BABS inhuren?

Op AlleTrouwambtenaren.nl kan je alle trouwambtenaren per provincie vinden van waaruit ze opereren. Ook kan je filteren op bepaalde eigenschappen, zoals het geslacht van de trouwambtenaar, de prijs, zijn of haar stijl en buitenland ervaring, de talen die ze spreken, hun ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremonies. Alle trouwambtenaren sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht! Bedenk dat de meeste BABS’en graag door het land reizen om bruidsparen te trouwen, dus zoek gerust buiten de provincie waar je woont of gaat trouwen!

In 't Zonnetje

WhatsApp WhatsApp Irene!