Gastblog geschreven door Marie-France Aarnink-Nijssen

Trouwen in Polen

Het was in de loop van het voorjaar 2019 dat ik een mail ontving van Bas en Sara, met daarin de vraag of ik hun trouwceremonie zou willen verzorgen die zomer in Polen…..in de buurt van Glogow.

Goh, Polen…dat is een eind weg. Glogow kende ik niet en na even googlen vond ik uit dat ik dan het beste op Wroclaw kon vliegen (een stad die ik ook niet kende). Mijn trouwagenda was al redelijk vol geboekt voor dat jaar, dus heen en weer rijden zou te veel tijd kosten en was dus geen optie.

Eerste kennismaking

Zoals altijd, spraken we eerst af elkaar eens te ontmoeten. Om te horen wat hun wensen en verwachtingen zouden zijn, mee te denken en samen te fantaseren over hoe we één en ander vorm konden geven.

Trouwceremonie in het Pools

De helft van de gasten zou Nederlands zijn, zo vertelden ze mij. En de andere helft Pools, waarvan een groot gedeelte géén Nederlands, géén Engels en géén Duits sprak. Goh, hoe gingen we dat oplossen?

Uiteindelijk leidde een korte speurtocht ons naar de Poolse Barbara, die jaren in Nederland had gewoond en bereid was te vertalen en mijn liefdesverhaal in het Pools te brengen.

En de ontmoeting met Sara en Bas, die was fijn. Er was meteen sprake van een automatische klik en we besloten er voor te gaan samen.

Trouwceremonie in voorbereiding

Niet veel later bezocht ik hen thuis. Hadden we onze uitgebreide voorbespreking en toen ging ik aan de slag. Aan de slag om hun liefdesverhaal om te zetten in een ceremonie en samen met Barbara er één vloeiend geheel van te maken.

De kindjes van Bas en Sara zouden een mooie rol krijgen, er waren Nederlandse ceremoniemeesters met wie ik alles in detail doorsprak en de muzieklijst die werd samengesteld was prachtig.

De dag van de bruiloft!

En toen werd het eind juli. Op weg naar Polen. Ik landde 1,5 dag eerder om te acclimatiseren en die zaterdag de 27e juli was ik al vroeg op weg. Zo benieuwd wat dit buitenhuwelijk zou brengen. We hadden alle geluk van de wereld, want die dag zou de laatste zonnige dag zijn na een lange periode. Daarna zou het weer omslaan.

Destination-wedding-Polen-Marie-France

Het was even zoeken, door de kleinste stille dorpjes…langs smalle weggetjes. Maar uiteindelijk was daar die idyllische buitenplek. Meer dan prachtig gedecoreerd. De Poolse DJ met wie ik zo goed en zo kwaad als het ging het draaiboek doornam, was vertederend bereidwillig er het beste van te maken. De installatie was fantastisch en de muziek was mooi, heel mooi.

Daar komt de Poolse bruid

De Nederlandse gastengroep arriveerde per bus. De vriendengroep van de bruidegom was allen hetzelfde gekleed wat een fantastisch effect had. De Nederlandse groep zat rechts, op de hooibalen en de Poolse groep links.

En niet alleen ik, maar iedereen was onder de indruk door het verschijnen van de bruid. Ze leek uit een glossy magazine gestapt . Ze was mooi. Zo mooi.

bruiloft-bruitenland-Marie-France

Eerlijk is eerlijk, de ceremonie was een uitdaging. Een uitdaging dit samen afwisselend met mijn Poolse vertaalster te doen….maar door de goede voorbereidingen en afstemming is het ons gelukt. We zagen traantjes van ontroering bij verschillende gasten en gelukkig werd er ook veel gelachen. We bleken in staat het liefdesverhaal, de emotie en humor naar deze samengestelde groep in het Nederlands en Pools over te hebben kunnen brengen.

Nog even genieten van een prachtige Pools-Nederlandse bruiloft

Sara en Bas stonden erop dat ik nog even bleef. Om te toosten, om mee te eten. En in de loop van de avond ben ik zachtjes vertrokken. Mijn vliegtuig zou vroeg in de ochtend weer gaan.

Wat was het een ervaring. En wat ben ik blij dit huwelijk ondanks mijn drukke trouwagenda toch nog heb kunnen verzorgen.

Sara en Bas, ik wens jullie alle geluk van de wereld….samen met jullie kindjes toe.

Marie-France Aarnink-Nijssen

Meer over trouwambtenaar Marie-France Aarnink-Nijssen

WhatsApp WhatsApp Irene!